Avatar utmose profil

Hvordan bliver Utterslev Mose mere attraktiv for flere at besøge?

af Fremtidens Utterslev Mose i Natur & miljø

Utterslev mose bruges meget af folk, som bor tæt på mosen, men man skal ikke langt væk fra mosen, før folk stort set aldrig kommer i mosen.
Vi ved, at folk ikke tager langt i hverdagen for at besøge et grønt område. I weekenderne er folk mere mobile til at besøge andre grønne områder – overordnet vil vi gerne gøre Utterslev Mose til yndet udflugtsmål i weekenden for alle Københavnere.

Spørgsmål:
- Hvilke barrierer er der for at flere kan bruge mosen?
- Hvordan gør vi i fællesskab Utterslev mose mere alment kendt blandt den almindelige københavnske befolkning?

Her fortæller Tanja Møller Jensen, Miljømedarbejder ved Bispebjerg Lokaludvalg kort om udfordringen på visionsseminaret Fremtidens Utterslev Mose:

Mange tak for jeres bidrag.

 • User profile default

  Jeg har boet i Husum i 6 år og har kun brugt mosen når jeg cyklede ad Pilesvinget og videre mod mit arbejde i Hellerup. Ikke så interessant kan jeg se nu ...
  Siden sommerferien har jeg eksperimenteret med alle de grønne ruter jeg har kunnet finde for at komme til arbejde og det har gjort nogle ting klare for mig:

  - Det er svært at finde rundt i mosen: jeg kørte ofte forkert i starten - endte på den forkerte side af motorvejen f.eks. For en mosebegynder som mig, flyder de tre søer/moser sammen og jeg mister overblikket over hvor jeg er.

  - I forhold til skiltning på stier, kan det godt virke som en lukket fest for motionsløbere: røde og blå ruter - ved alle hvor de fører hen mon?
  Der er også megen uens skiltning: En sti der i den ene ende er markeret som delt cykel/gangsti er i den anden ende kun markeret som gangsti; nogen steder står der motorkørsel forbudt - betyder det så at man må cykle der når der iøvrigt kun er et gangstiskilt? etc. etc.

  - I forhold til de de mange dyr og planter der er i mosen, så er jeg kun stødt på ganske lidt information ude på stisystemet om hvad det er jeg ser.

  - Man kan ikke umiddelbart cykle "mod uret" over motorvejsbroen ved Ruten. Cykelstien er ikke dobbeltrettet - det passer ikke til det faktiske bevægemønster for cyklister ved jeg af erfaring.

  Det her handler måske i først omgang ikke om hvordan man trækker nye besøgende til fra andre dele af København, men mere om hvordan man gør det endnu mere attraktivt for de lokale beboere.

  Jeg ville foreslå at nogen kiggede på:

  - bedre skiltning: Jeg er med på at der er en balance i forhold til overskiltning og naturoplevelse, men som det er nu, synes jeg det er for indspist - det kræver godt lokalkendskab at vide hvor man er f.eks. med mindre man står ved et af oversigtskortene. Jeg ville foreslå at markante steder fik navne - eller at allerede eksisterende navne blev skiltet på en tydelig måde. Måske kunne man være frisk og give de tre "søer" navne. Så kan man bedre adskille dem. Og så ensartet skiltning så man ikke kommer i tvivl. Det er som om man har haft flere "skiltningsbølger", så det samlede billede er blevet ret uensartet.

  - Jeg drømmer om mere information om naturen ude i terrænet: Streyf er formodentlig et fantastisk sted, men det lukker sig helt ud mod mosen - tænk hvis man med jævne mellemrum blev tilbudt information fra en lille bod nede ved stien nedenfor Streyf - eller hvis der var prøver af forskellige træsorter fra mosen ophængt rundt omkring langs stierne. Listen over mulighederne for at informere og engagere de besøgende i forhold til naturen er lang, men det ville give mig svar på mange spørgsmål og sikkert forsyne mig med svar jeg ikke vidste jeg gerne ville have - en super situation.

  - Via en kontakt til politiet(?) f.eks. helt konkret få fikset steder hvor det naturlige trafikmønster bliver ulovligt (som dobbeltrettet cykelsti over motorvejsbroen f.eks.)

  Næste trin vil så være at se på om der overhovedet er plads til de andre københavnere, når alle Husum/brønshøjfolkene strømmer til mosen fordi de kreative "Tag del"-forslag giver pote lokalt. Hvorfor er det ikke nok at mosen bliver brugt (mere) af dem der bor i området? :-)

  Birgit Christensen

  • User profile default

   Kære Birgit - tusinde tak for dine input. Jeg er helt enig med dig - der mangler mere information ude i mosen både som vejvisning og om naturen man kan opleve. Det er en god idé med navne til de tre søer, eller i det hele taget nogle stednavne i mosen, som gør det nemmere at orientere sig.
   Det er rigtig godt at mosen bliver brugt af de lokale. Når vi ønsker at gøre området mere tilgængeligt for folk som bor i andre dele af byen, så handler det om, at Mosen kan mere end at være den lokale park. Amager Fælled og Utterslev mose er byens to store naturområder, og de skal kunne tilbyde mere og andet end den lokale park.
   tak :-)

  • User profile default

   Kære Birgit - tusinde tak for dine input. Jeg er helt enig med dig - der mangler mere information ude i mosen både som vejvisning og om naturen man kan opleve. Det er en god idé med navne til de tre søer, eller i det hele taget nogle stednavne i mosen, som gør det nemmere at orientere sig.
   Det er rigtig godt at mosen bliver brugt af de lokale. Når vi ønsker at gøre området mere tilgængeligt for folk som bor i andre dele af byen, så handler det om, at Mosen kan mere end at være den lokale park. Amager Fælled og Utterslev mose er byens to store naturområder, og de skal kunne tilbyde mere og andet end den lokale park.
   tak :-)

 • User profile default
  26 dage siden
  Mattias

  Maalret bestemte brugergrupper

  Mosens hovedattraktionen er vel stisystem og boldbaner, som tiltraekker loebere, cyklister, cricketspillere mmf, men kunne man arbejde med at skabe faciliteter maalrettet brugergrupper

  > Aabne vandoverfladen/adgangen til vandet saa det kan bruges af Koebenshavns kajakroere og lystfiskere og maaske paa sigt badere, naar vandkvaliteten er til det
  > Fugletaarn og skjul til byens kikkertentusiaster
  > Shelter, rafter eller andet som maal for Koebenhavns spejdere

  • Avatar nikolaj tern sq

   Mosens hovedattraktion er naturen selv og det bør det blive ved med at være!
   Der skal være plads til alle, men naturen skal komme først det er til trods alt en naturpark som er det endelig mål.
   Har på mine guide ture i mosen ofte oplevet en dårlig adfærd fra især løberne, der virkelig ofte bare høvler igennem, selvom man står med 12 - 20 mennesker med teleskoper, kikkerter og kameraer.
   Det er ligesom om de tro, de har ene ret til tider og har endda fået til råb som "vi er en klub" underforstået vi har "første ret". Men sådan spiller klaveret ikke.
   For ornitologerne, sommerfugle folket og vandrelauget er da ligeså meget en klub om man vil! Men nu handler det jo ikke om at inddele folk i kategorier. Men om at engagere på tværs af interesser og brug af mosen i fællesskab,
   Desuden er det forbudt at sejle på søerne og mosen er fredet.
   Et kajak projekt er allerede på vej langs Vestvolden.
   Der er et potentielt lysfiskere projekt i gang allerede, for at skabe naturlige og bedre fiskepladser.
   Der er allerede fugletårn, men et skjult kunne muligvis være en god ide.

   God herfra :)

  • User profile default

   Til Mattias og Nikolaj - jeg er helt enig i, at naturen er det som er mosens hovedattraktion. Det er rigtigt at der er begrænsninger i hvad man må i et fredet område, men jeg synes også vi skal forsøge at udfordre det: et skjul eller shelter ville kunne give helt nye naturoplevelser. tak for jeres input

 • Avatar dig 1
  26 dage siden
  Carsten Theede

  Hvad med at lade sig inspirere af Møn og deres finurlige ordbrand: De har blandt andet lavet Burning Møn som en leg med den amerikanske populære creatorfestival i Nevadas Ørken Burning Man: http://blog.samvirke.dk/524/burning-mon-historien/
  Udover Burning Møn har de lavet Camønoen, som er en vandrerute som åbnede i år. Meget populære ligesom navnebroderen pilgrimsruten Caminoen i spanske Santiago De Compostela.
  De gør det i hvert fald vanvittig godt. Læs mere om den her: http://camoenoen.dk/

 • User profile default

  Oplevelsesruter for forskellige aldersgrupper, og arrangementer som er sæson specifik: Drageflyvning (efterår), langrend/skøjte/kælke (vinter), oplev haletudserne (forår). Byvandring, hvor mosen er en del af det –udover mosen kan man f.eks. besøge Grundtvigs Kirke og Bispebjerg Kirkegård. Gøre opmærksom på at der er toiletter. Lav tusmørke arrangementer med lygtevandring, hvor man kan møde elverpiger, Å-manden og Mosekonen som man kan på Kildegården (Skumringen) i Herlev. Gør mosen en del af "5 udvalgte grønne områder i byen" på http://www.kk.dk/groenneomraader.

  • Avatar dig 1
   26 dage siden
   Carsten Theede

   I forlængelse af dit forslag Christina kunne man så blive inspireret af Børnenes Dyremark i Sydhavnen, hvor der både er heste, kaniner, lamaer og får (som bliver sat til græsning og naturpleje på Tippen og sparer derved ressourcer). Det er vildt hyggeligt i det område og nu har Københavns Fødevarefællesskab også fået deres Sydhavnsafdeling i området omkring Karens Minde og dyremarken. Læs mere om det her: http://boernenesdyremark.dk/

  • User profile default

   ja det vil være dejligt med flere dyr, men man skal også have balancen mellem naturområde/zoologisk have. jeg kan dog fortælle at vi arbejder på at få et kogræsserlaug i Højmosen og har stiftende generalforsamling næste mandag, altså mandag d. 14. november kl 17 i Streyf :-)
   Christina efterlyser også flere aktiviteter - drageflyvning, vandreture osv - det lyder rigtig godt. Det vil vi gerne have!! Hvem tænker du Christina, skal stå for disse aktiviteter?

 • User profile default

  Flere tur - rundture
  - Der er mange lange ture på kedelige strækninger, langs veje og villaer. Potentialet for vild natur oplevelse bliver ikke udnyttet.
  - Lav flere muligheder for stisystemer. Der kan etableres plankestier ud i mindre dele af mosen, så man kan får bedre indtryk af naturen.

  • User profile default

   åh ja plankestier ud så vi kan få aktiveret flere dele af mosen - det lyder som en god idé. Vi har snakket lidt med din kollega fra Friluftsrådet om det samme!

  • User profile default

   åh ja plankestier ud så vi kan få aktiveret flere dele af mosen - det lyder som en god idé. Vi har snakket lidt med din kollega fra Friluftsrådet om det samme!

 • Brainstorm på FLERE BRUGERE I MOSEN

  Afskærmning af motorvejen - en overdækning eller nedgravning - det ville gøre naturområdet mere sammenhængende og dermed virke større og vildere. Motorvejen er ikke hyggelig - eller naturlig..

  Store arrangementer tiltrækker generelt mange mennesker. Flere arrangementer ville give flere besøgende generelt.

  Barrierer/udfordringer:

  Mange børn bruger mosen via deres institutioner - men forældrene kommer ikke med i børnenes fritid. Måske man kunne tiltrække familierne via reklamation gennem børnene?

  Adgangsforhold: Busser kører via Åkandevej - ellers er det svært tilgængeligt med offentlig transport.

  Fare: Ved mange brugere kan naturkvaliteter lide under presset fra uvidende brugere..

  Tunellerne kan virke lidt uhyggelige..

  Der er ikke indlysende parkeringspladser. Vi ønsker ikke store P-pladser, men folk kommer ofte i bil til de større arrangementer og så parkeres der langs alle villaveje.

  • User profile default

   ja flere arrangementer vil være godt. Hvem skal organisere arrangementerne? der er jo mulighed for at søge midler hos de to lokaludvalg i bydelspuljerne, som har ansøgningsfrist 4 gange om året.
   tilgængelighed - det er en udfordring. Der er parkeringsplads ved Streyf og ved Mosehuset/Harreskovvejen...og så er der villavejene. Er der brug for flere parkeringspladser? eller skal vi gøre mere ud af at skabe gode cykelstier ned til mosen, og navngive nærliggende busstoppestederne med mose-navne, så det bliver nemt for folk der kommer længere væk fra?
   tak for gode indspark

 • User profile default
  27 dage siden
  lise nielsen

  For at udbrede kendskabet til Utterslev Mose, er det hele historien, aktiviteter og naturen samt tilgængelighed vigtigt at formidle og brande via kanaler og medier, som folk i forvejen bruger eks. Biblioteker, Facebook, Lokal avisen, flyers, planchetavler ved mosen. Ved især at fremhæve Mosens betydning igennem historien samt det der er unikt ved mosen, som adskiller sig fra andre naturområder.

  Barrierer der kan være i dag for folk, som ikke kender til Utterslev Mose, der skal finde ud af hvad man skal foretage sig i naturen. Man skal selv være opsøgende på, hvordan man kommer til Mosen, da mosen er et udefinerbart område uden navne. Hvor står man f.eks af hvis man vil til legeplads, shelter, bålsteder mv.
  Vi foreslår nye busstoppesteder med navn Utterslev mose Nord, Syd, Øst, Vest, som følges op med oplysningsskilte, oversigtsgeografi / kort på nettet med angivelse af bus stoppesteder, parkeringsmuligheder,

  Vi vil gerne gøre Utterslev mose attraktvt for friluftsfolk, naturelskere og folk som vil bruge Utterslev mose i respekt for naturen og på dennes præmisser.

  Tanja, Lise, Holger, Pia

  • Avatar fullsizerender
   ca. 22 timer siden
   Clara Andreasen

   Det er en god ide at brande mosen mere igennem forskellige medier - Men gad vide hvad der historisk er spændende og kan gøre mosen mere attraktiv? :)

  • Avatar nikolaj tern sq

   Hej Clara vi har allerede etableret en facebook gruppe for Utterslev Mose og en instagram under navnet utterslev_mose her bliver der fortalt relevante historier fra mosen og vist billeder fra årstiden. Her er der både billeder af fuglelivet, plantelivet dyrelivet, men samtidigt plads til landskabet og de små ting :) med venlig hilsen Nikolaj

 • User profile default
  27 dage siden
  Troells Melgaard

  Ved at fokuserer driften mere målrettet imod højere naturværdier på de grønne arealer (primært brugsflader) vil området fremstå mere attraktivt og give langt flere naturoplevelser for alle brugere.

  Den reelle brugsflade er lille og dele af denne er sårbar for overdreven trafik.

  Omlægning af alle overflødige plænearealer til overdrev og eng. I disse områder laves kreative stiforløb og picnicområder - udelukkende ved at slå stier og mindre arealer.

  Bearbejdning af lydbilledet omkring motorvejen - Støjværn eller fartbegrænsninger

 • User profile default

  Etablering af naturcenter som Hersted Høje (link: http://albertslund.dk/borger/kultur-og-fritid/kultur-og-fritidsaktiviteter/naturcenter-herstedhoeje/)
  Der skal evt. etablers P-pladser ved Energicenter Voldparken.

 • User profile default

  Et naturlig indgangspunkt - Naturcenter
  - Parkeringspladser synlig parkeringsvejledning
  - Nær offentlig transport (pt. 5A,2A. 350S)
  - Naturvejleder
  - Foldere til uddeling på bl.a. biblioteker
  - Formidling af muligheder med fiskeri, løb, fugle (fugletårn), grillpladser, legepladser mv.
  - Bedre oprydning evt. frivilligt. foreninger.

  • User profile default

   ja det vil være dejligt med en tilknyttet naturvejleder - er det til Streyf eller til Naturbyen, eller hvad tænker du?
   mere formidling - yes! foldere er en god idé. hvad skal vi mere gøre for at komme ud med budskabet?

 • User profile default

  Forskellige oplevelsesruter rundt i mosen kan gøre det mere attraktivt for flere borgere at bruge mose og lære forskellige aspekter af den at kende.
  Temaer kunne være
  - Fugle- og dyrelivet
  - Historien og begivenheder igennem tiderne - koblingen til Vestvolden
  - Rodzoneanlægget (Nordeuropas største) og miljøtilstanden i mosen
  Ruterne kunne også være med til at styre hvor man får publikum hen i mosen :-)
  Man kunne også levendegøre nogle af "posterne" på ruterne på samme vis om da der i en periode i Kongens Have var opsat små automatisk aktiverede højtalere i træerne der fortalte små anekdoter fra Rosenborgs eller Kongens Haves historie

  • Avatar fullsizerender
   ca. 22 timer siden
   Clara Andreasen

   God ide! Det ville være fedt hvis mosen kunne blive et udflugtssted, hvor man kan blive klogere på naturen ved både at se og høre - Hvor I mosen kunne det være sjovt at have posterne? :)

 • Avatar mit profil billede foto
  27 dage siden
  Simon Holmgaard

  Hvis man ikke allerede er bekendt med mosen, tror jeg at en af udfordringerne ligger i navnet. Utterslev Mose kunne lyde som et sted sumpet sted der lugter, og hvor man får våde sko. Mange by mennesker har måske en dårlig og fejlagtigt forhold til begrebet "Mose". Enten kunne man lave en branding kampagne, hvor man forklarer at en mose ikke er et mørkt sted med konstant tåge... Eller skrue op for ironien og lave en kampagner der fokuserer på folks umildbare association.

  Ala: Få et åbent sind og våde sko! Kom til Utterslev Mose og lad tankerne gro:-)

  • Avatar nikolaj tern sq

   Fuldstændigt enig! og så det at skabe et cool logo, som rent faktisk rækker ud til mange.
   Utterslev Mose lyder ikke ligefrem særlig sexet og naturen er i Danmark per definition noget som er svært at sælge

 • Avatar dig 1
  27 dage siden
  Carsten Theede

  Jeg synes det er vanvittig fedt, at der er lavet en Utterslev Mosebryg. Mere af det og her kunne der tænkes i spin off ideer

  Og hvad med at tænke i at fragte folk fra centrum lige Carlsberg bussen gør. Så kunne der serveres Mosebryg undervejs i bussen 😜

  • Hundepark og lille cafe, med mad og drikke. Alt andet er næsten nævnt. Masser af gode ideer at gå igang med. Super gode initiativer, men er der penge til at gå igang.

  • Avatar nikolaj tern sq

   Hvad med at brygge en øl med Flying Couch Brewery, som dedikeret ølnørd må jeg indrømme at jeg finder vores lokal forankret bryggeri langt bedre i kvalitet og desuden er de lokale underforstået, at bryghus kun ligger et stenkast for Utterslev Gadekær og blandt øl nørder er kendt som et langt bedre bryggeri. Desuden tør de eksperimentere og har allerede en interessant branding og er ligesom mosen først nu på vej rigtigt frem. Hvis man kan sige det på den måde.
   Men er selvfølgelig også helt med på at forsætte samarbejdet med Nørrebro Bryghus, hvis det bliver den endelig beslutning! Nu er tanken om Flying Couch i hvert fald luftet fra min side.
   For tanken om en mose øl er genial og har helt sikkert allerede nu givet mange et mere nært forhold til mosen.

  • Avatar dig 1
   25 dage siden
   Carsten Theede

   Det er en vildt god idé at brygge den lokal. Jeg aner ikke om der er lavet en decideret kontrakt med NØrrebro Bryghus, men jeg fik fornemmelsen af, at det bare var en test. Så jeg tror helt bestemt, der er muligheder, og det giver jo god branding- og storytellingværdi og -muligheder, hvis mosebryggen er lokalt forankret.

   Der kunne jo brygges alle mulige sorter med ingredienser fra området/mosen, så det bliver et udstillingsvindue af, hvad mosen giver folket. Og dermed et fedt kantet fortælleudgangspunkt og kampagne. Der er nogle eksempler her fra regnskoven: https://www.verdensskove.org/regnskoven/7-grunde-til-bevare-regnskoven
   http://regnskove.dk/produkter/
   Altså hvordan værdien af regnskoven formidles gennem de produkter, der stammer fra den...

   Jeg ville gerne komme til en ølbrygningsseminar og smagning i mosen med rundvisning og tåge og duft og og og og ...:-)
   Grauballemanden har været hurtig: http://grauballe-bryghus.dk/portfolio/mosebryg/

  • Avatar nikolaj tern sq

   "Det giver jo god branding- og storytellingværdi og -muligheder, hvis mosebryggen er lokalt forankret.
   Der kunne jo brygges alle mulige sorter med ingredienser fra området/mosen, så det bliver et udstillingsvindue af, hvad mosen giver folket. Og dermed et fedt kantet fortælleudgangspunkt og kampagne" ja lige præcist og har selv tænkt i at bruge ingredienser fra så som hyld, brombær og stikkelsbær for eksempel. Jeg skal personligt gerne stå for alt kontakt med Flying Couch og være med under brygning. Har længe tænkt i en sommer IPA eller saison vil være oplagt, da gerne disse øl er let drikkelig og begge typisk rummer en karakter fra det område de kommer fra, men måske særligt saison( der er nu endelig er en øl type, som er på vej frem! ) den er traditionelt brygget mest i Belgien og Usa!